Waarom fluctueert de waarde van sloopauto's?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wellicht denk je dat een sloopauto altijd ongeveer de zelfde waarde vertegenwoordigd. Toch is het tegendeel waarheid. Het ene moment is je sloopauto € 100 waard, terwijl je een paar maanden later nog maar een paar tientjes ontvangt. In de regel praat men over een fluctuerende basiswaarde van 5 tot 10 cent per kilo, maar er zijn uitzonderingen. De waarde van sloopauto's is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk de waarde van de resterende bruikbare auto onderdelen, de prijs van schroot en oud-ijzer en de hoogte van de recyclingsbijdrage.

Waarde van bruikbare auto onderdelen

De waarde van bruikbare auto onderdelen verschilt sterk per model. Populaire auto's, die nog steeds veel rondrijden, zijn interessant voor autodemontagebedrijven, omdat zij de onderdelen die gedemonteerd worden, makkelijker kunnen verkopen. Toch zijn ook minder populaire, maar schaarse, jonge en dure, auto's erg gewild. Onderdelen van bijvoorbeeld een Porsche zijn minder gevraagd, maar kunnen verkocht worden tegen een hogere prijs, omdat ze minder worden aangeboden. Bovendien zijn nieuwe onderdelen een stuk duurder in aanschaf. De conclusie is dat de prijs vooral afhankelijk is van vraag en aanbod. Is het aanbod hoog, maar de vraag klein? Dan zijn onderdelen niet veel waard. Is het aanbod klein en de vraag hoog? Dan zijn onderdelen meer waard. Zeldzaam betekent dus niet direct waardevol. Er moet ook vraag zijn.

Waarde sloopauto's fluctueert

De prijs van schroot en oud-ijzer

Auto's bestaan voor een groot gedeelte uit ijzer en metalen. Deze materialen kunnen tegenwoordig eenvoudig worden gerecycled en worden gebruikt om nieuwe producten te fabriceren. Omdat ijzer een relatief schaarse grondstof is, zijn verschillende partijen geinteresseerd om het in te kopen. Toch fluctueert de markt flink. De ene maand krijgt men 10 cent voor een kilo schroot, terwijl men het volgende jaar 15 cent krijgt. Zeker omdat het om grote hoeveelheiden ijzer gaat, vaak 750 tot 1250 kilogram, is de oud-ijzerprijs van grote invloed op de waarde van een sloopauto.

Recyclingsbijdrage

Als je een auto aanschaft, betaal je een recyclingsbijdrage. Deze recyclingsbijdrage wordt geincasseerd door Autorecycling Nederland (ARN) en zij verdelen de bijdrage onder de aangesloten autodemontagebedrijven of gebruiken een deel er van voor doeleinden die de branche kunnen verbeteren. Omdat de levensduur van auto's toeneemt, daalt de recyclingsbijdrage, waardoor er minder geld in de pot van de ARN terecht komt en er is dus minder is om op dit moment te verdelen.

(Sloop)auto verkopen?