Auto naar de sloop: waar moet ik op letten?

22/10/2018   |   26/09/2022   |   Leestijd: 10 min.   |   Categorie: algemeen

Eens is het moment daar: je wilt van je oude auto af. Omdat er niemand interesse heeft getoond via de online marktplaatsen, geen enkele autohandelaar geinteresseerd was of omdat je er snel vanaf moet, wil je een autosloperij benanderen. Helaas heb je nog geen ervaring met het brengen van een auto naar de sloop. In dit artikel leggen we je uit waarop je moet letten als je een auto wilt laten slopen.

Autosloperij zoeken en benaderen

Het zoeken van een autosloperij is tegenwoordig erg eenvoudig. Je zoekt via Google of via deze website gemakkelijk naar een autosloperij die actief is in jouw regio. Vervolgens kun je op verschillende manieren contact opnemen met het bedrijf: je neemt telefonisch contact op, je stuurt een e-mail of je gaat langs bij het bedrijf.

De juiste vergoeding voor jouw auto

De vergoeding voor auto's die naar de sloop worden gebracht, loopt uit een van enkele tientjes tot soms wel duizenden euro's. Om die reden is het misschien lastig om te bepalen of je een juiste vergoeding krijgt voor jou oude auto. Toch kun je als vuistregel in acht nemen dat de minimum waarde van je voertuig ongeveer 5 tot 10 cent per kilogram bedraagt*. Weegt jouw auto 1.000 kilo? Dan ontvang je in vrijwel alle gevallen minimaal € 50,- tot € 100,- voor je sloopauto. Echter, dit bedrag kan stevig oplopen als je een jonge schadeauto hebt, waarvan de tweedehands auto onderdelen erg gewild zijn. Ben je benieuwd wat andere vragen voor een soortgelijke auto? Kijk dan eerst op online marktplaatsen. Besef je wel dat de prijs die op deze marktplaatsen gevraagd wordt, nooit betaald wordt en je dus onder deze vraagprijs zal moeten blijven. Voor een goed beeld kun je om een waardebepaling vragen bij meerdere autosloperijen.

* Voor uitgebrandde voertuigen of gestripte voertuigen geldt niet altijd een vergoeding.

Wegbrengen of laten ophalen

Iedere autosloperij hanteert zijn eigen voorwaarden. Sommige bedrijven zullen je vragen om het voertuig af te leveren. Je zult dan zelf een transportbedrijf moeten inschakelen of met een aanhanger in de weer moeten. Andere bedrijven komen het voertuig bij jou thuis ophalen. Mogelijkerwijs hebben zij hiervoor wel kosten verdisconteerd in de vergoeding die ze voor je auto betalen. Het voordeel hiervan is wel dat je geen tijd en geld kwijt bent aant transport.

Auto naar de sloop: hoe werkt dat?

Betaling en vrijwaringsbewijs

Op het moment dat je de auto wegbrengt of als je auto laat ophalen, laat je de mederwerker van de autosloperij je eerst betalen. Op die manier voorkom je dat je het later toch niet eens blijkt te zijn over de prijs. Na betaling dient de autosloperij de auto te vrijwaren. Vrijwaren houdt in dat jij als eigenaar ontzien wordt van alle plichten die horen bij het hebben van een auto. Je overhandigt je tennaamstellingscodes en je kentekenbewijs aan de autosloperij. Heb je een oudere auto met kentekenpapieren? Dan overhandig je het overschrijvingsbewijs. Met behulp van jouw eigendomspapieren kan de medewerker jouw auto vrijwaren. Het vrijwaringsbewijs dien je ter plekke te krijgen. Krijg je dit vrijwaringsbewijs niet ter plekke, bijvoorbeeld omdat je je autopapieren kwijt bent? Maak dan goede afspraken met de medewerker over het vrijwaren van de auto. Op papier ben je nog steeds eigenaar van de auto en dus ook nog verantwoordelijk.

Wegenbelasting en verzekering stopzetten

Het stopzetten van de wegenbelasting gaat tegenwoordig automatisch als een auto gevrijwaard wordt. Je hoeft hier dus zelf niet meer achteraan. Van de belastingdienst ontvang je een verrekening als je al teveel wegenbelasting hebt betaald of een restfactuur voor de wegbelasting van een gedeelte van de maand.

De verzekering stopzetten vereist meer aandacht. Veel verzekeraars willen zwart op wit dat de auto is gevrijwaard en dat jij geen eigenaar meer bent. Je zult daarom het vrijwaringsbewijs moeten overleggen aan de verzekeraar als je de autoverzekering stop wilt zetten. Het vrijwaringbewijs kun je tegenwoordig eenvoudig mailen. Vraag de verzekeraar om te bevestigen op welke datum de verzekering is stopgezet. Op die manier voorkom je dat je onnodig verzekeringspremie betaalt.