Is de waarde van een sloopauto gestegen door de oorlog?

13/04/2022   |   13/04/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Je hebt het vast op het nieuws gezien of op het internet gelezen: door de coronaciris én de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn de grondstofprijzen, waaronder de metaalprijzen, erg hard gestegen. Wat betekent dit voor de prijs van sloopauto's en oud ijzer en kun je hier als particulier ook van profiteren? In dit artikel geven we daarover meer informatie.

Ijzerprijs is gestegen: drukte bij schroothandelaars

De afgelopen weken duiken er allerlei berichten op over extreme drukte bij schroothandelaars. Die extreme drukte is te danken aan de hoge oud ijzer prijzen. Waar in andere jaren zo'n 10 tot 20 cent per kilogram oud ijzer werd betaald, wordt er nu op sommige plekken meer dan 30 eurocent per kilogram oud ijzer betaald. Voor velen een reden om hun schuur maar eens op te ruimen.

Wat betekent dit voor de vergoeding voor sloopauto's?

De waarde van een sloopauto is inherent verbonden aan de prijs van oud ijzer. Een flink deel van een sloopauto bestaat namelijk uit ijzer. Omdat autosloperijen met elkaar moeten concurreren, verhogen ze de vergoeding die zij betalen voor een sloopauto, om op die manier meer sloopauto's in te kunnen kopen. Ook jij, als particulier, profiteert hiervan. Leverde een rondje bellen voor een kleine sloopauto nog geen jaar geleden een gemiddelde vergoedingsprijs op van zo'n 100 euro? Nu krijg je er soms zelfs 200 euro óf meer voor. Dat is een 100% stijging in nog geen jaar.

Sloopauto zijkant

Loont het om nog even te wachten?

De ijzerprijs is in geen tien jaar, of misschien zelfs nooit, zo hoog geweest als nu. Wil dat zeggen dat de prijzen niet meer verder stijgen? Dat niet. Echter, de kans dat de prijzen nog een keer verdubbelen is niet zo groot. Bovendien: een stilstaande auto kost elke maand geld. Alleen al aan verzekeringen en wegenbelasting ben je al snel tussen de 50 en 100 euro per maand kwijt. De ijzerprijzen stijgen niet zo hard dat je deze kosten op kunt vangen. Ons advies: wacht niet te lang met het verkopen van je sloopauto, maar onderhandel wel. Ook meerdere bedrijven bellen, kan lonend zijn.

Heb je nog oud ijzer liggen? Dan kun je de gok natuurlijk wat makkelijker wagen, omdat hier geen doorlopende kosten aan verbonden zijn. Echter, het moet om hele flinke hoeveelheden gaan als je er echt wat aan wilt verdienen!