Sloopauto waarde

06/10/2018   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

De waarde van jouw sloopauto loopt uit een van enkele tientjes tot soms wel duizenden euro's. Omdat er een grote diversiteit bestaat aan auto's en er op de markt duizenden verschillende merken en modellen zijn, is het misschien lastig om in te schatten hoeveel je ongeveer moet vragen voor jouw oude bollide. Toch zul je al snel merken dat er, zeker voor oudere auto's, overal een gelijke prijs wordt betaald.

Sloopauto waarde bepalen

De waarde van een sloopauto van meer dan 15 jaar oud is over het algemeen vrij gemakelijk te berekenen. Hanteer een prijs van tussen de 5 cent en 10 cent per kilo en vermenigvuldig deze prijs met het gewicht van je auto. Een auto van 1.000 kilogram levert ongeveer 50 tot 100 euro, een auto van 1.250 kilogram levert ongeveer 62,50 tot 125 euro op en een auto van 2.000 kilogram levert ongeveer 100 tot 200 euro op.

Sloopauto waarde

Uitzonderingen op de regel

Natuurlijk gelden er een hoop uitzonderen. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je opgesomd.

  • Zeldzame oude auto's en oldtimers: Bezit je een zeldzame oude auto die wordt bestempeld als oldtimer of klassieker? Dan kan de waarde flink oplopen. Uiteraard is de waarde afhankelijk van de staat waarin het voortuig verkeert, het merk, het type of model en de kilometerstand. De prijs kan oplopen tot soms wel duizenden euro's als het een zeer zeldzaam exemplaar betreft.
  • Nieuwere schadeauto's: Heb je een nieuwere auto waarmee je schade hebt gereden? Bijvoorbeeld een schadeauto van 5 jaar oud? Dan zal de waarde over het algemeen hoger liggen. Dat komt omdat de waarde van de bruikbare onderdelen voor nieuwere auto's hoger ligt dan voor bruikbare onderdelen voor oudere auto's. Van oudere auto's is vaak al meer aanbod beschikbaar en bovendien neemt de vraag ernaar in de loop der jaren af. Voor nieuwere auto's geldt dat het tweedehands auto onderdelen aanbod kleiner is en dat er meer vraag is. De waarde is daarom ook hoger. Soms krijg je honderden tot wel duizenden euro's voor je nieuwere auto.
  • Afgebrandde of uitgebrandde auto: Is je auto in de brand gevlogen? Dan is je auto meestal niet veel meer waard. Omdat verbrand ijzer niet gerecycled kan worden, is de waarde van dergelijke auto's vaak nihil. Je krijgt dan ook meestal geen vergoeding.
  • Auto's met waterschade: Voor nieuwere auto's met waterschade geldt meestal dat de onderdelen waarde nihil is. Natuurlijk ontvang je nu nog wel de basiswaarde, want het ijzer kan nog gebruikt worden. Echter, het water sijpelt in alle onderdelen en tast deze aan. Daarom zijn er niet veel bruikbare onderdelen meer over.
  • Tweedehands auto's: Wil je een tweedehands auto van de hand doen die nog in het verkeer mee kan? Dan zal de autosloperij deze meestal niet demonteren, maar opnieuw verhandelen. Om die reden krijg je meer voor je auto dan de sloopwaarde.

Verschillende merken en modellen sloopauto's

Op de basiswaarde is de eimpact vaak klein, maar voor de nieuwere auto's geldt dat de sloopprijs afhankelijk is van de nieuwprijs van een auto. Sloopauto's van Mercedes en Audi leveren daarom vaak meer op dan sloopauto's van Dacia en Daewoo. De vraag naar deze onderdelen is niet alleen groter, maar bovendien zijn nieuwe onderdelen duurder.